JL Fantasy

Inför Game of Thrones säsong 7

15 juli 2017

På måndag börjar säsong sju av Game of Thrones. Här är mina förutsägelser om vad som kommer att hända baserat på tidigare säsonger och de trailers som släppts.


Spoilervarning för hela säsong 7 


Handling rörande The Iron Throne

Säsongen startar med att Daenerys anländer till Dragonstone och börjar planera hur hon ska ta över Westeros. Dany har krossat allt motstånd som ställts i hennes väg och nu ska hon göra samma sak i Westeros. Tyrion försöker dock informera henne om komplexiteten kring kronan i Westeros och samtidigt övertyga henne att inte bränna alla som står i hennes väg till grunden, som hon gjort med Yunkai och Meereen. 

Därefter får hon besök av John Snow och hans kompanjoner. Förvänta er en hel del återföreningar (Melisandre och Davos t.ex.) och diskussioner mellan Dany och John om hur de bäst ska förbereda sig på den kommande invasionen från The White Walkers. Det vore dock alldeles för enkelt om de två huvudkaraktärerna enas så snabbt. Dany struntar i Johns och Davos råd, om att The Iron Throne inte spelar någon roll. Detta har varit hennes problem ända sedan säsong ett, hon vill ha tillbaka "sin tron" för mycket. Nu då hon är så nära blir hon för lockad för att bara släppa det trots att hon innerst inne vet att de har rätt. Med sin enorma arme av Dothrakis, Unsullied, nya skepp och sina drakar känner hon sig lite väl övermodig och tror att hon kan besegra Cerei Lannister enkelt, vilket är ett stort misstag. 

Dany delar in sina styrkor i två grupper och försöker ta över hela västra och södra delen av landet på en gång. Halva armen attackerar Casterly Rock. Tyrion hjälper dem in där via kloakerna. Han sade i en tidigare säsong att hans far tvingade honom att jobba i dem som ung. Den andra halvan av armen attackerar Kings Landing. Det går dock inte så enkelt som Dany tror, trots att hon har både Drakar och Dothrakis. Cercei kommer att vara galnare än någonsin och göra allt som krävs för att stoppa Dany. Kanske tas någon av Dany's löjtnanter till fånga, jag gissar på Yara eftersom att det skulle få Theon att fortsätta sin redan pågående karaktärsutveckling när han då måste rädda sin syster. Cercei skaffar flera allierade. Där ibland Freys, Randyll Tarley, Euron Greyjoy och kanske även The Iron Bank. 

Jag tror inte att Cercei kommer besegras helt förrän nästa säsong. Men om det sker i den här säsongen gissar jag att det är Jamie som slutligen dödar henne. Han blir både Kingslayer och Queenslayer och uppfyller därmed profetian som Cercei fick när hon var liten. Om detta sker tror jag att det kommer att vara en väldigt sorgsen scen, snö överallt, hela staden i ruiner och alla är döda omkring dem. I ena trailern bär Cercei skinn i Kings Landing, kanske har den eviga vintern redan spritt sig över hela landet och därför skulle detta kunna vara en del av den vision som Dany hade i The House of the Undying i slutet av säsong två, där hon såg järntronen täckt av snö. 

Jag tror även att många andra karaktärer dör i dessa strider eller i bihandlingar kopplade till dem. Sandsnakes dör, troligtvis allihopa, och därmed knyts Dorn-handlingen ihop. High Garden-handlingen är mer eller mindre redan över, alla utom Olenna (The Queen of Thorns) är döda och så tror jag att det förblir, inga större ändringar för Tyrells. 

Handling rörande The North

John Snow har utropats till King in the North och en stor skara karaktärer har flockats under honom för att möta hotet av The White Walkers. Eric Dondarrion, Thoros of Myr, The Hound, Brienne är de nya tillskotten till hans arme. John behöver ena Westeros för att möta de dödas arme. Först måste han ena the north. I de första avsnitten har John problem att övertyga alla lords, ledda av Sansa och Littlefinger. Efter lite om och men reser han till Dragonstone i hopp om att knyta en allians med Dany. 

Under tiden John är borta anländer Brandon Stark till Winterfell och rör om i grytan. Särskilt för Littlefinger som försöker få Sansa och att störta John. Även om säsongen börjar med en stor konflikt mellan John och de andra lorderna tror jag aldrig att detta kommer bli ett verkligt hot mot Johns position. Särskilt inte när Bran berättar för Sansa att John är en Targaryen. Hon ser då igenom Littlefingers lögner och inser att hans plan, att ta över Westeros tillsammans med henne, är fel. Sansa dödar Littlefinger för att skydda sin bror.

När John misslyckas att övertala Dany att försvara riket mot The Walkers försöker han istället resa norr om muren med en liten skara av hans bästa soldater. De ska försöka fånga ett skelett eller något annat definitivt bevis om att hotet är verkligt och ta det tillbaka söder. Tyvärr kommer de misslyckas. I säsongens sista avsnitt dör de flesta av sällskapet. Men i sista stunden flyger Dany in på sina drakar och räddar John. I de allra sista scenerna av säsongen dödar The Night King en av Danys drakar och sedan återuppliva han den till en isdrake.

Vi har redan sett i trailers att flera av huvudkaraktärerna reser norr om muren och i bakgrunden i en av dessa scener ser man en del stora bränder. Jag har svårt att se att det skulle kunna vara någonting annat än att det är drakarna som skapat dem. Detta skulle också stämma överens med en av profetiorna som Dany fick av Quaithe. "To go north, you must journey south, to reach the west you must go east. To go forward you must go back and to touch the light you must pass beneath the shadow." Hon reste söder och fick sina Unsullied, hon åkte österut och erövrade Dothrakis. I den här säsongen kommer hon resa tillbaka för att rädda John och därmed förlora striden över Kings Landing, för tillfället. Detta passar också väl med att vi närmar oss slutet på hela serien. Om den sista säsongen ska bli spännande måste The White Walkers målas upp till att vara ett ännu större hot än vad de varit i tidigare säsonger. Överlag har vi inte sett något annat än småskelett och några enstaka Whites men i den här säsongen räcker det inte. Om vi ska vara rädda inför den sista säsongen, vilket jag antar att producenterna vill att vi ska vara, gissar jag att vi kommer att få se zomebiebjörnar, spindlar och en nyskapad isdrake.

Tormond Giantsbane, Thoros of Myr och Eric Dundarrion kommer att dö. Med sina sista andetag återupplivar Dundarrion någon av de andra, troligtvis John som också dött. Dundarrion är redan död i böckerna och i dem är det sista han gör att återuppliva Catelyn Stark som då blir Lady Stoneheart. Men de har tagit bort den karaktären från tv-serien och därför känns det passande att han kommer att göra samma sak i TV-serien men med en annan karaktär - John. 


Övriga handlingar

Det är fortfarande en hel del av världsbyggandet som finns i böckerna som ännu inte har visats i TV-serien. Detta kommer att vara Sam Tarlys roll. The Maesters hatar magi men det är det enda som Sam är intresserad av i nuläget. Han kommer smyga runt och försöka ta reda på så mycket som möjligt om drakar, walkers, Azor Ahai och annat. 

Bran är tillbaka i Winterfell. Förutom att han berättar om Johns bakgrund för alla tror jag även att han reser tillbaka i tiden åtminstone en gång till för att ta reda på mer info som rör The White Walkers och hur de kan besegras. Men jag tror att Brans moment to shine inte kommer förrän i sista säsongen.

Vi har sett väldigt lite av Arya Stark i de trailers som släppts. Jag tror inte att hon ansluter sig till någon sida. Det passar hennes utvecklingskurva att fortsätta vara en ensam varg. Hon dödar istället av alla namnen på hennes lista en efter en, vilket skapar en del problem då några av dem är goda (The Hound, Mellisandre). Jag hoppas att hon dödar Ilyn, ZombieMountain och Mellisandre i den här säsongen.

  1. Joffrey Baratheon - Död 

  2. Cersei Lannister - Dör av Jamie 

  3. Walder Frey - Död 

  4. Meryn Trant - Död 

  5. Tywin Lannister - Död 

  6. Mellisandre - Dödas av Arya 

  7. Beric Dondarrion - Dör i the north 

  8. Thoros of Myr - Dör i the north 

  9. Ilyn Payne (Bödeln som dödade Ned) - Dödas av Arya  

  10. Gregor Clegane (The Mountain) - Dödas av Arya och några till som hjälper henne. 

  11. Sandor Clegane (The Hound) - Överlever säsongen så att Arya får lite konflikt med sig själv i kommande säsong.



    comments powered by Disqus