JL Fantasy

Andra utkastet0

23 augusti 2015

Efter sex månaders redigering är det andra utkastet av min bok äntligen färdigt. Nu kvarstår en genomläsning av en första läsargrupp, en mer genomgående språklig redigering och en sista redigering utifrån vad läsargruppen kommer fram till, innan jag skickar in mitt manus till förläggare. Förhoppningsvis hinner jag lagom till när de tar emot sina vårmanus.

Det har varit en lång resa fylld av frustration, tidiga morgnar och tålamod, men också av lärdomar. Här kommer mina tre största lärdomar från redigeringsprocessen:


1. Att redigera tar mycket längre tid än man tror. När jag började redigera fanns det en del av mig som trodde att jag skulle kunna göra en grov redigering av hela boken på 1-2 månader. Nu i efterhand är jag glad att jag över huvud taget tog mig igenom hela processen. Jag har också insett att jag inte gillar att redigera. Det är mycket roligare att skriva själva berättelsen än att hålla på att peta i texten och skruva på meningar om och om igen. Efter bara några minuter känns det som att orden bara jävlas med mig, texten blir en retsam mobbare.

2. Fightscenerna behöver bli bättre. Jag har fokuserat för mycket på själva striderna och för lite på vad karaktärerna tänker och känner i stridsögonblicket.

3. Att skriva dialoger är det jag behöver utveckla mest.  Mina bikaraktärer har känts för platta vilket har gjort att dialogerna har blivit rätt karaktärslösa. Under redigeringen har jag fördjupat bikaraktärerna och läst på en hel del om olika tips och tricks för hur man kan skriva bättre och mer trovärdiga dialoger, men jag har fortfarande en bit kvar tills jag är nöjd.

Någon som känner igen sig?

Använd historien som inspirationskälla0

15 augusti 2015

Hur kommer du på allting? En fråga som författare fått igenom alla tider.

Jag kan säga hur de inte gör det. De sitter inte på sitt rum och drömmer ihop allting själv, som många kanske tror. De allra flesta hämtar inspiration från sin omgivning, sina egna upplevelser och sina vänner. De stjäl allt de kan komma över och sedan gör de om det till något nytt, något eget och unikt.

George R R Martin  hämtade till exempel mycket från historien när han skapade A Song of Ice and Fire-böckerna, närmare bestämt från det som brukar kallas för  Rosornas Krig. Den här filmen förklarar hur allting hänger ihop på ungefär 6 minuter.


Parallellt med mitt skrivande håller jag på att planera en ny bokserie och till den kommer jag att hämta en hel del inspiration ifrån ett annat krig, första världskriget. Det finns en fantastisk podcast,  Dan Carlin - Hardcore History, som jag har fått väldigt många idéer från. Dan Carlin är inte bara otroligt kunnig om historia, han är också en oerhört duktig berättare.

Har du idétorka? Låt historien inspirera dig.

Hur får man tid med skrivande?0

28 juni 2015

Att få tid till sitt skrivande verkar vara många författares största problem. Man tjänar inte en krona på sina böcker förrän boken är utgiven och det finns inga garantier att du kommer att tjäna något även om den skulle bli utgiven. De flesta författare har därför "ett riktigt jobb" vid sidan av författandet. Ett jobb som tar tid och troligtvis även energi från författandet.

Så här har jag hanterat min egen brist av skrivartid.


När jag gjorde mina första försök att börja skriva skrev jag när jag kände för det.  Hur ska jag kunna skriva om jag inte har inspirationen och den rätta känslan?  Tänkte jag. Jag hade så fel. Det gick allt längre mellan gångerna då "inspirationen kom". Jag behövde en plan. Därför satte jag upp ett schema för mig själv. Jag bestämde mig för att skriva tre morgnar i veckan innan jag åkte till jobbet. Minst 45 minuter varje gång. Visst kunde det ta några minuter innan idéerna kom men eftersom att jag var nyvaken och utvilad hade inga andra tankar hade hunnit fylla min hjärna, så när jag satt mig framför tangentbordet började orden flyta ganska snabbt ändå. Inspirationen kom när jag bestämde att jag ville att den skulle komma. En magisk upptäckt.

Efter några månader insåg jag dock att jag ville få ännu mer skrivet. Det gick för långsamt med bara tre dagar i veckan. Därför ökade jag tillslut till att skriva varje morgon, förutom helger. Kapitlena kom i allt snabbare takt men inte heller detta kändes tillräckligt. Drömmen om att bli färdig med boken hade nu blivit så stor att inte ens att skriva varje dag kändes tillräckligt.

I Januari 2015 valde jag därför att gå ner anställningsgrad till 85%. De sex extra timmarna av "fritid" som detta innebär har jag lagt på att skriva. Visst tjänar jag mindre pengar på det här sättet men jag hoppas att jag ska tjäna igen detta om min bok blir utgiven. Drömma måste man ju ändå få göra. Jag mår även bättre nu än vad jag gjorde när jag jobbade heltid. Jag känner att jag får mer gjort och jag får göra det jag vill göra.

Detta har varit min process men i grund och botten tror jag att det handlar om att finna en balans som fungerar för just dig. Hur mycket är du villig att offra för ditt skrivande? När skriver du som bäst? Hur hittar du ditt flow?

Humörsvängningar0

14 juni 2015

Redigeringen av min bok fortlöper. Cirka ett kapitel per vecka har jag hunnit med under de senaste två månaderna. Jag vet inte om detta egentligen är långsamt men det känns i alla fall så. Jag hade nog inte trott på någon om de hade förklarat för mig i förväg hur frustrerande redigeringsprocessen skulle bli. Mitt humör åker en vild bergochdalbana.

Ena veckan vill jag ge upp och dricka alkohol för att bedöva känslorna av värdelöshet.
"Boken kommer aldrig bli färdigt. Allt jag skriver helt värdelöst. Varför jagar jag den här hopplösa drömmen?" 

När jag känner mig på detta sätt försöker jag inte fokusera på boken utan på själva skrivprocessen. Påminna mig själv hur långt jag har kommit och hur mycket jag lärt mig sedan jag började skriva. Jag försöker att släppa tankarna av självkritik och bara jobba på. Det gäller att ha tillit till processen snarare än till dig själv i vissa lägen.

Veckan därefter tror jag att det kommer att bli en succé, texterna känns levande och välbalanserade. Jag försöker njuta av dessa stunder så mycket jag kan för de kommer inte ofta. Dessa stunder ger mig energi och påminner mig om att kanske, bara kanske, kan det faktiskt gå vägen. När jag nästa gång faller tillbaka till min självkritik försöker jag minnas stunderna då jag faktiskt tyckte att det jag skrev var bra.

Game of Thrones - Varför är det så stora skillnader mellan böckerna och tv-serien?0

11 maj 2015

Avsnitt 5 av säsong 5 släpptes igår och efter avsnittet kände jag mig tvungen att skriva ett inlägg om varför skillnaderna i tv-serien och böckerna uppstår.

SPOILERS för de som inte läst både alla böckerna och sett alla tv-serie avsnitt.

 
 
Många klagar över hur tv-serien "feltolkar" böckerna och gör om dem till de sämre men jag har alltid känt att personer som kommer med dessa kommentarer inte förstått varför ändringarna gjorts. Jag håller med om att det inte alltid blir lika bra som i böckerna men jag håller oftast med om varför anledningarna behövs göras. Som jag ser det så kan många av skillnaderna sammanfattas i tre punkter:
  1. Löneproblem:  Skaparna av serien har sedan länge sagt att böckerna har för många karaktärer. En tv-serie har inte råd att anställa så många skådespelare som böckerna har. Därför har serien dels plockat bort en del ganska viktiga, intressanta och lustiga karaktärer. T.ex. Victarion Greyjoy, Coldhands, Strong Belwas, Lady Stonheart m.fl. Men de har också dödat av fler karaktärer än vad böckerna gör. Serien är alltså, i motsättning mot var många verkar tro, mer blodtörstig än vad George R.R Martin någonsin varit eller kommer att bli. Jag förutspår att ännu fler betydelsefulla karaktärer, som t.ex. Selmy i senaste avsnittet,  kommer att dödas, se senaste avsnittet som exempel. Detta helt enkelt för att de inte har en tillräckligt stor roll att fylla, det är billigare att döda av dem än att ha kvar dem som sidokaraktärer.
  2. Hopslagning:  För att kunna få med fler av böckernas karaktärer har omfattande komprimeringar gjorts. Utan dessa komprimeringar hade en del karaktärer blivit tvungna att tas bort helt och hållet, ändringarna är alltså gjorda för att kunna behålla karaktärer. Serien har ända sedan säsong ett hoppat fram och tillbaka genom böckerna, lånat lite saker från säsong två och kryddat med detaljer från säsong tre medan huvudparten varit säsong ett. Det största exemplet på detta är nog Gendry som fungerar som alla Roberts bastarder och även en del andra karaktärer. Detta rör självklart också ihop flera andra storyarcs. T.ex. som nu i serien då Tyrion blir kidnappad tidigare än vad han blev i böckerna. Allt detta kan härledas tillbaka till de tidigare säsongerna då Gendry fick en större roll.
  3. Huvudkaraktärer: Tv-serien ser till att "stjärnorna" får sin screentime. En del karaktärer är helt enkelt mer viktiga än andra. I den nya säsongen har producenterna sagt att för att kunna behålla och visa Sansa Stark behövde de drastiskt ändra hennes storyline. Jag tycker det är genialt att låta henne fylla "fake-Sansas" roll från böckerna. Jag tror även att det är därför de gjort om Jamies storyarc. Had de följt böckernas handling hade det tagit honom för långt ifrån huvudhandlingen. Genom att ändra hans handling kan de ge honom mer tid och därmed en fortsatt roll i serien.

Med detta sagt så tror jag också att mycket av kritiken kommer att tystas när serien är färdig. Vi vet helt enkelt inte vad som komma skall men det gör producenterna av serien. Kanske kommer alla vara mer förlåtande när serien/böckerna är färdiga, vi får se.