JL Fantasy

Recension - Game of Thrones s7e04 (The Spoils of War)

11 augusti 2017

Har vi precis fått se det bästa avsnittet hittills i Game of Thrones? Avsnitt fyra levererade flera bra dialoger, en del överraskningar och den bästa stridsscenen hittills i serien.

Två händelse förlopp i detta korta men välbalanserade avsnitt. Arya återvänder till Winterfell och Dany tappar sitt tålamod med Tyrions misslyckade planer. Jag blir helt häpen bara jag tänker på det. Två händelseförlopp i ett Game of Thrones avsnitt, inte tjugotvå som det brukar vara. Döda av ännu fler karaktärer tack!

Kanske är det på grund av de få handlingarna som detta varit en så bra säsong och kanske var det därför detta var ett av de bästa avsnitten vi sett än så länge. Det som också gjorde att det här avsnittet stack ut extra var att det hade en bra blandning av känslosamma och meningsfulla dialoger men även två intressanta actionscener.

Vissa scener, särskilt de i Winterfell, hade gärna fått vara några minuter längre, vilket jag tycker att de hade kunnat lägga in då avsnittet endast var 50 minuter. "Spoils of War" hade tyvärr också en del irriterande teleporteringar men jag orkar inte gå på dessa i ännu ett avsnitt.

Minnesvärda scener

  • Brann förklarar för Arya och Sansa att Brann inte längre existerar. Detta var nog min favoritscen i hela avsnittet. Men jag är en sucker för subtil magi som ändå har en tydlig förklaring. Kanske hade Brans förändring kunnat läggas upp bättre så att det inte upplevts som så plötslig. Men jag älskar förklaringen att han nu ser allt och därför är det svårt att skilja på vad som är hans "riktiga" minnen och vad som är en del av hans växande förmåga. Jag undrar vad han kommer att använda denna nyvunna kraft till? Att se till att John och Dany blir ett par? Eller kanske något ännu mer storslaget, kanske göra något med The Night King som avslutar kampen mellan is och eld en gång för alla.
  • Arya besegrar Brienne enkelt. Hade det där varit en riktig strid hade Brienne förblött från ett dussintals sår långt innan hon fått in en träff på Arya. Synd att det var en träningsfight och inte på riktigt. Tycker att Brienne har blivit mindre intressant nu då hon uppfyllt sitt löfte till Catelyn.
  • Jamie dör. Fast ändå inte. Jag har svårt att se att detta ska vara slutet för The Kingslayer. De har inte byggt upp det tillräckligt. I alla tidigare fall har man kunnat se en huvudkaraktärs död komma, om inte innan så åtminstone i efterhand. Deras död har haft ett tydligt syfte. Men här kommer det för plötsligt och jag har svårt att se vad detta ska ha för syfte i handlingen annat än att göra Cersei ännu mer galen. Jag tror att Jamie antingen fiskas upp eller kryper ur sin rustning, kravlar iland och tas tillfånga. Jag kan redan se framför mig hur Dany försöker använda den fångade Jamie som en bricka för att besegra Cersei. Men Cersei offrar sin bror för att vinna den här säsongens strider. Detta blir den sista droppen som får Jamies bägare att svälla över. I nästa säsong dödar han sin syster och uppfyller profetian. 

Först tänkte jag ge avsnittet 5 av 5 i betyg men det var fortfarande inga extra meningsfulla händelser, likt The Red Wedding eller när drakäggen kläcktes. Striden med Drogon var cool men hade ett ganska förutsägbart utfall vilket inte skapade särskilt mycket spänning. Händelserna i Winterfell var bra och hade det största djupet som vi sett i säsongen hittills men trots dessa hände det inte särskilt mycket utan byggde mest upp för avslutningen i The North. 

Nu är det bara tre avsnitt kvar och säsongen måste börja rundas av. Littlefingers plottande kommer att komma till ett slut nu då starkbarnen enats. Han kommer att göra några sista försök att ta makten men stoppas av starktrion. John måste lämna Dragonstone i nästa avsnitt om handlingen norr om muren ska ha tillräckligt med tid för att bli välgjort. Men han kommer inte lämna Dragonstone innan han och Danny haft ytterligare en dialog om han ska "bend the knee" eller inte, vilket han inte kommer att göra. Men hon släpper honom iaf, kanske på grund av att hans Targaryenblod äntligen visar sig då han kommer i nära kontakt med någon av drakarna. 

Betyg: 4/5


comments powered by Disqus