JL Fantasy

5 animeserier som inspirerar mig0

04 september 2015

Förutom böcker och dokumentärer hämtar jag nog mest inspiration från anime. Här kommer de fem animeserier som jag fått mest inspiration från.

5. Kenshin
Hjältar startar oftast svaga och växer sig starkare under seriens gång. Men vad händer om du tar den starkaste personen genom tiderna och startar berättelsen när hen, mer eller mindre, är som allra starkast? Hur kommer karaktären utvecklas. Hur bygger du upp den dramaturgiska kurvan utan att tappa läsarnas intresse? Kenshin gör detta på ett fantastiskt sätt med den mytomspunne samurajen Kenshin the Battousai.


4. Hajime no Ippo
 
I motsats till Kenshin är Ippo svagast på skolan. Han är mobbad och undrar hur det skulle kännas att vara stark. Så startar Hajime no Ippo, en boxningsmanga som fascinerat mig i flera år. Hur bygger man långsamt upp en karaktär, steg för steg över 25 år? Serien startade 1989 och pågår fortfarande och så gör även Ippos karaktärsutveckling. Han lär sig sakta men säkert att boxas och jag älskar hans resa. Framgångar möter motgångar men det finns en ständig framåtrörelse i serien som håller mig kvar.



3. Naruto
Jag har lärt mig mycket om skrivande av denna serie, och särskilt intressanta har alltid skurkarna varit. De utmanar alltid huvudkaraktärerna på precis rätt nivå, det vill säga de är alltid lite starkare än dem. Alla skurkarna känns levande, trovärdiga och fascinerande. Ofta har författaren tagit en egenskap och gjort den till karaktärens signum. Är han intresserad av ormar? Då får ormar bli hans signum - ormar följer honom överallt och alla hans magier baseras på ormar. Är sugen på att se om alla 600+ avsnitt bara för att studera skurkarna mer ingående.
 

Den serie som jag följer med allra största intresse just nu är One Piece. One Piece har också smittat av sig i planerandet av min nästa bokserie. Det jag har tagit vara på är magisystemet. I stället för att lära sig "magi" äter karaktärerna här Djävulsfrukter och får oanade krafter. Huvudkaraktären Luffy äter till exempel gummifrukten och hela hans kropp förvandlas till gummi. Vad skulle hända om människor kunde "hitta" magiska krafter? Hur skulle det påverka världsekonomin? Politiken? Religionen? Miljön? 


1. Berserk
Jag har sett om den här serien flera gånger bara för att komma in i rätt stämning för mitt egen bokserie. Huvudkaraktären i min fantasyserie har jag på många sätt skapat efter Guts, huvudkaraktären i Berserk. Men det är mer än bara Guts som fascinerar med denna serie. Till exempel hur den tidigt i serien ger subtila ledtrådar för vad som komma skall i det episka slutet, och hur kamaraderiet i Band of the Hawk så enkelt glider igenom rutan. Jag gläds med deras framgångar och sörjer deras motgångar. Ingen anime, eller bokserie för den delen, har chockat mig så mycket som Berserk, du som har sett slutet vet vad jag menar.






Deadpool Trailer0

06 augusti 2015

Igår släpptes trailern till filmen av en av mina favorit "hjältar", Deadpool. Denna mentalt instabila antihjälte är hysteriskt rolig, förutsatt att du gillar mörk humor. Han är också den enda superhjälten, så vitt jag vet, som är medveten om att han själv är med i en serietidning. Gång på gång pratar han direkt med publiken och kommenterar andra filmer och serier som Marvel gjort.

Först släpptes en trailer för trailern:



Sedan släppte själva trailern:



Är du lika taggad som jag?



Tung morgon0

30 juni 2015

Idag har jag gjort research om fullhudsbrännskador och dess läkningsprocess, ärrbildning, varande m.m.


Sedan lyssnade jag på Terese Cristianssons sommarprat om hur barn och kvinnor drabbas av krig. Jag fick lära känna fickan som tappade sitt ansikte och mamman som försökte sälja sin fyra månader gamla dotter för att hon skulle ha en chans att komma ifrån kriget, men som inte hann genomföra transaktionen eftersom dottern dog i hennes armar.

Min fästmö toppade sedan det hela genom att sätta på Weeping Willows som stämningsmusik till frukost.

Tung morgon.

Christopher Lee0

12 juni 2015

1922-2015







Game of Thrones - Varför är det så stora skillnader mellan böckerna och tv-serien?0

11 maj 2015

Avsnitt 5 av säsong 5 släpptes igår och efter avsnittet kände jag mig tvungen att skriva ett inlägg om varför skillnaderna i tv-serien och böckerna uppstår.

SPOILERS för de som inte läst både alla böckerna och sett alla tv-serie avsnitt.

 
 
Många klagar över hur tv-serien "feltolkar" böckerna och gör om dem till de sämre men jag har alltid känt att personer som kommer med dessa kommentarer inte förstått varför ändringarna gjorts. Jag håller med om att det inte alltid blir lika bra som i böckerna men jag håller oftast med om varför anledningarna behövs göras. Som jag ser det så kan många av skillnaderna sammanfattas i tre punkter:
  1. Löneproblem:  Skaparna av serien har sedan länge sagt att böckerna har för många karaktärer. En tv-serie har inte råd att anställa så många skådespelare som böckerna har. Därför har serien dels plockat bort en del ganska viktiga, intressanta och lustiga karaktärer. T.ex. Victarion Greyjoy, Coldhands, Strong Belwas, Lady Stonheart m.fl. Men de har också dödat av fler karaktärer än vad böckerna gör. Serien är alltså, i motsättning mot var många verkar tro, mer blodtörstig än vad George R.R Martin någonsin varit eller kommer att bli. Jag förutspår att ännu fler betydelsefulla karaktärer, som t.ex. Selmy i senaste avsnittet,  kommer att dödas, se senaste avsnittet som exempel. Detta helt enkelt för att de inte har en tillräckligt stor roll att fylla, det är billigare att döda av dem än att ha kvar dem som sidokaraktärer.
  2. Hopslagning:  För att kunna få med fler av böckernas karaktärer har omfattande komprimeringar gjorts. Utan dessa komprimeringar hade en del karaktärer blivit tvungna att tas bort helt och hållet, ändringarna är alltså gjorda för att kunna behålla karaktärer. Serien har ända sedan säsong ett hoppat fram och tillbaka genom böckerna, lånat lite saker från säsong två och kryddat med detaljer från säsong tre medan huvudparten varit säsong ett. Det största exemplet på detta är nog Gendry som fungerar som alla Roberts bastarder och även en del andra karaktärer. Detta rör självklart också ihop flera andra storyarcs. T.ex. som nu i serien då Tyrion blir kidnappad tidigare än vad han blev i böckerna. Allt detta kan härledas tillbaka till de tidigare säsongerna då Gendry fick en större roll.
  3. Huvudkaraktärer: Tv-serien ser till att "stjärnorna" får sin screentime. En del karaktärer är helt enkelt mer viktiga än andra. I den nya säsongen har producenterna sagt att för att kunna behålla och visa Sansa Stark behövde de drastiskt ändra hennes storyline. Jag tycker det är genialt att låta henne fylla "fake-Sansas" roll från böckerna. Jag tror även att det är därför de gjort om Jamies storyarc. Had de följt böckernas handling hade det tagit honom för långt ifrån huvudhandlingen. Genom att ändra hans handling kan de ge honom mer tid och därmed en fortsatt roll i serien.

Med detta sagt så tror jag också att mycket av kritiken kommer att tystas när serien är färdig. Vi vet helt enkelt inte vad som komma skall men det gör producenterna av serien. Kanske kommer alla vara mer förlåtande när serien/böckerna är färdiga, vi får se.