JL Fantasy

Game of Thrones - The Broken Man s06e070

09 juni 2016

Även om veckans avsnitt inte innehöll mycket action hände mycket.

North: John, Sansa och Davos håller på att samla på sig en här för att besegra Boltons. Flera intressanta tal här, bäst var Davos tal där han övertalar Lyanna (Badass) Mormond att gå med på deras sida. Deras tre olika personligheter verkar komplettera varandra väl och jag har inga tvivel på att Boltons kommer att drivas ut ur Winterfell innan säsongen är slut. 

The Hound: Sandor Clegane lever. Han räddades av en präst och lever nu ett enkelt liv.Det första jag tänkte när jag såg honom, helt läkt, var att han kommer att få slåss mot sin bror när kyrkan ställer Cercei inför rättvisa. Hela denna återpresentation av karaktären var väldigt välgjord men jag tyckte inte att det behövdes. Trots att The Hound är intressant så kunde han ha förblivit död. Det kommer bara att göra serien mer långsam, det kommer ta ytterligare fokus från Tyrion, Jon, Daenerys och de andra huvudkaraktärerna. 

Jamie: Blackfish och Jamie kommer att strida. Den enda jag tror skulle kunna stoppa ett anfall av Riverrun är Littlefinger men det tror jag inte att han kommer att göra. Det kommer att bli en stor strid som kan gå åt båda hållen men jag förutspår att Jamie kommer att vinna. Det skulle leda serien i ett mer intressant håll än om Lannisters skulle bli helt besegrade.

Reek: Theon övertalades av sin syster att försöka bli en man igen. Bra. Jag var ganska less på Reek efter tre säsonger av självömkan. Theon och Yara kommer att sluta en allians med Daenerys och på något sätt ta kontrollen över Eurons flotta för att sedan föra över Danerys till Westeros.

Arya: Avsnittets sämsta scen var när Arya blev knivhuggen. Allt kändes så dåligt upplagt. Arya kändes bara dum och när hon gick blödandes genom Bravos gator hoppades jag nästan att hon skulle dö, men det kommer hon självklart inte att göra. Tvärt om dramatiken i förra säsongen när John blev knivhuggen.


Game of Thrones - Blood of my Blood s06e060

30 maj 2016

Blood of my Blood var det sämsta avsnittet i denna säsong än så länge. Här kommer mina tankar om avsnitt 6.

Daenerys: Hennes tal från drakryggen kändes malplacerat. Jag får känslan av att det kommer att vara en episk scen i böckerna, att konflikten mellan Daenerys och hennes Khalasar kommer att vara komplicerat under en lång tid även efter att hon dödat alla Khal'sen. Och då kommer scenen med draken bekräfta hennes position inför dem. I det här avsnittet var scenen bara ditklämd för att efterlikna boken vilket den troligtvis inte lyckades med. I.o.m att uppbyggnaden, konflikten, inte fanns där blev hennes tal bara löjligt. 

Tommen: Jag hoppades verkligen att prästblod skulle flyta längs med Kings Landings gator i det här avsnittet. Gåshud uppstod när Jamie red upp för trappstegen mot septen. Men sedan förstördes allt av Tommen. Hatar jag honom mer än vad jag hatade Joffrey? Snart så. Förhoppningsvis kommer allt detta bara dra ut på konflikten dock. Prästblod kommer fortfarande flyta men inte förrän i slutet av säsongen.

Bran: Cold Hands är Benjin Stark. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta. Å ena sidan är det coolt, å andra sidan känns det lite för förutsägbart. Varför har han inte dykt upp tidigare, så som han gjort i böckerna, om han nu har jobbat med The Children hela tiden. Troligtvis för att de inte ville betala skådespelaren i de två tidigare säsongerna. Scenen kändes dock också diklämd. Det kommer troligtvis bli mycket bättre i böckerna.

Arya: Gud vad less jag är på hela hennes Bravos handling. Förhoppningsvis var det här det sista avsnittet som kändes helt och hållet förutsägbart med henne. Det ser ut som att hon inte kommer att bli en faceless iaf. Åtminstone inte helt och hållet. Hon kommer fly och ta sig tillbaka till Westeros, alternativt till Tyrion. Snälla låt hon tas sig till Tyrion med en hel hög av faceless efter sig. Hoppas.


Game of Thrones - The Door s06e050

23 maj 2016

Mycket intressant bakgrundshistoria presenterades i veckans Game of Thrones avsnitt, till och med en del saker som inte presenterats i böckerna.

Kingsmoot - En kortare och mindre magisk variant än den Kingsmoot som böckerna beskriver. Jag tyckte de gick för fort fram här och jag var väldigt besviken på att de klippt bort det magiska drakhornet som Euron blåser i och vinner över The Ironborn på sin sida.

Faceless Men - Bakgrundshistorien till The Faceless Men presenterades snabbt. Även om böckerna går in i det mer i detalj så kändes det som att den här versionen av berättelsen var fullt tillräckligt.

Hodor - R.I.P. Näst bäst i avsnittet var att vi äntligen fick reda på hur Hodor fick sitt namn. Hold The Door. En av de mest känsliga aha-upplevelserna igenom hela serien. Det bekräftar också att Bran kan påverka saker som hänt i det förflutna. Jag hoppas dock att de inte kommer göra en grej av det. Tidsresande blir alltid bara en enda stor röra.

Children of the Forest - Men mest intressanta enligt mig, som jag tror kommer att få internet att explodera av nya teorier. The Children of the Forest skapade The White Walkers för 12000 år sedan för att slåss mot de första människorna. Tidigare har det antytts att R'hllor (The Lord of Light) har en nemesis och att de två är låsta i en evig strid. Men i det här avsnittet visade det sig att The Children skapade White Walkers. Vad innebär detta? Kanske finns det inte någon "Köldgud" över huvud taget, utan bara R'hllor. Om så är fallet - att det bara finns en gud och den styr över allt. Påverkar detta då hur serien kommer att fortsätta på något sätt? Påverkar det kanske också hur serien kommer att sluta? Är det också ett bevis för att The Many Faced God är densamma som R'hllor?


Recension - X-Men Apocalypse0

22 maj 2016

En gudalik mutant har vaknat från en tusenårig vila och vill förstöra världen. Ett gäng goda mutanttonåringar ska stoppa honom. Kan du gissa om de kommer att lyckas eller inte?

Spoilervarning

Filmen börjar med en scen där Apocalypse, som är farao i ett forntida Egypten, genomgår en ritual som gör att han tar över en annan mutants läkande förmåga. Under ritualen passar fiender på att anfalla den då sovande Apocalypse. Pyramiden där ritualen tog plats faller ihop och Apocalypse faller in i dvala, djupt nere i ruinen. En riktigt cool öppningsscen som gav mig gåshud. Tyvärr var dock detta filmens höjdpunkt. Efter inledningen presenteras alla hjältar: Angel, Nightcrawler, Raven, Storm, Psylock, Professor X, Magneto, Jean, Scott, Quicksilver och Beast. En timme senare vet vi vilka alla är och filmen kan nu ta vid på allvar. Men det blir inte mycket till film. Efter en kort scen där Apocalypse kidnappar Professor X, samlar Professor X:s studenter ihop sig och åker iväg för att rädda honom. Det är hela filmen - två timmar och 24 minuter lång. Om filmen hade någon mer underliggande handling måste jag ha glömt den innan jag ens lämnade biosalongen.

Jag tycker att hela poängen med sådana här äventyrsfilmer är att se sin hjälte utvecklas och lyckas. Här lyckas de utan att utvecklas vilket tar bort all dramatik. Striderna har godtagbara effekter: de skjuter stormar och laserstrålar mot varandra och det är rätt coolt ibland. Men det är allt. Koreografin är tråkig och alltför barnvänlig. I en onödig scen släpps en galen Wolverine lös och mördar en massa soldater, men istället för att bli coolt eller skrämmande känns det bara löjligt. Inget blod sprutar, ingen verkar särskilt rädd för honom och han ser mest bara gammal ut.

En annan brist är Apocalypses "fyra ryttare". Efter att han vaknat från sin dvala skaffar han sig fyra undersåtar vars enda syfte verkar vara att försvara honom medan han genomgår sin ritual för att sno andra mutanters krafter. Han väljer fyra starka mutanter: Magneto, Storm, Angel och Psylock. Det är en cool idé, men de fyra ryttarna gör ingenting. De bara står där och ser sura ut under större delen av filmen. Jag antog från de trailers som släpps att de skulle bli hjärntvättade eller nått av Apocalypse. Men nej, han visar sina krafter för dem och de faller ner på knä direkt. Det känns helt enkelt inte trovärdigt.

Skådespelarinsatserna är okej, men eftersom varje karaktär får så lite tid blir de ändå ganska platta. Marvel förlitar sig på att tittarna känner till karaktärerna från de gamla X-men filmerna och bemödar sig därmed inte att ge dem en egen film, som de gjort med Avengers-filmerna. Magneto vet inte om han är ond eller god (som vanligt). Jean Grey och Scott Summers är rädda för sina krafter (som vanligt). Raven vill inte vara en X-men (som vanligt). 

Det har släpps alldeles för många superhjältefilmer de senaste åren. När Apocalypse också använder mer eller mindre samma karaktärer och samma handling som alla de andra, börjar till och med jag att lessna på superhjältetemat. Sammantaget så är det inte den sämsta av alla X-men-filmer, och den är inte i närheten av så dålig som Batman vs Superman. Men den är inte heller i närheten av så bra som till exempel Civil War och Deadpool. Vill du gå på bio för att få lite superhjälteaction och coola effekter så är filmen helt okej. Men vill du som jag bli berörd av karaktärerna och ta med dig något även efter att du lämnat biosalen kommer Apocalypse göra dig besviken.

Betyg: 2/5


Game of Thrones - Book of the Stranger s06e040

16 maj 2016

Riktigt bra avsnitt igen. Mycket hände både i Castle Black, Kings Landing och i Essos. Det känns överlag som att den här säsongen rör sig framåt i en mycket snabbare takt än vad tidigare gjort.

Höjdpunkten i detta avsnitt var för mig när Lannisters och Tyrells gick samman mot deras gemensamma fiende, The Sparrows. Jag ser otroligt mycket fram emot att få se den striden. Frågan är bara hur mycket det kommer att kosta dem och vad de kommer att göra när striden är över? Jag tror att deras allians kommer att fortsätta även efter att The High Sparrow är besegrad. Deras makt kommer att växa ännu mer och Lannisters kommer att bli mer och mer brutala. Hitintills bara har fått se glimtar av vad Cercei, Jamie och The Queen of Thorns är kapabla till. Tillsammans kommer de nog bli huvudfienden mot Daenerys i kommande säsongerna innan de måste möta The White Walkers. 

Scenen med Daenerys i slutet var också riktigt bra. Det där eldtricket kommer aldrig att bli gammalt. Det är alltid lika skönt att se den hårda och beslutsamma Daenerys. Hela Vaes Dothrak handlingen gick betydligt snabbare än vad jag trodde att det skulle göra. Jag trodde att det skulle dröja minst några avsnitt till innan hon flydde eller tog kontroll över Hästfolket.

Utöver det så förbereder John och Sansa sig för krig och närmar sig Kingsmoot. Jag hoppas dock att de presenterar och bygger upp Aeron Greyjoy, a.k.a. Damphair, innan Kingsmoot och inte bara hoppa över honom som de gjort med så många andra bra sidokaraktärer i böckerna.