JL Fantasy

Game of Thrones - Varför är det så stora skillnader mellan böckerna och tv-serien?0

11 maj 2015

Avsnitt 5 av säsong 5 släpptes igår och efter avsnittet kände jag mig tvungen att skriva ett inlägg om varför skillnaderna i tv-serien och böckerna uppstår.

SPOILERS för de som inte läst både alla böckerna och sett alla tv-serie avsnitt.

 
 
Många klagar över hur tv-serien "feltolkar" böckerna och gör om dem till de sämre men jag har alltid känt att personer som kommer med dessa kommentarer inte förstått varför ändringarna gjorts. Jag håller med om att det inte alltid blir lika bra som i böckerna men jag håller oftast med om varför anledningarna behövs göras. Som jag ser det så kan många av skillnaderna sammanfattas i tre punkter:
  1. Löneproblem:  Skaparna av serien har sedan länge sagt att böckerna har för många karaktärer. En tv-serie har inte råd att anställa så många skådespelare som böckerna har. Därför har serien dels plockat bort en del ganska viktiga, intressanta och lustiga karaktärer. T.ex. Victarion Greyjoy, Coldhands, Strong Belwas, Lady Stonheart m.fl. Men de har också dödat av fler karaktärer än vad böckerna gör. Serien är alltså, i motsättning mot var många verkar tro, mer blodtörstig än vad George R.R Martin någonsin varit eller kommer att bli. Jag förutspår att ännu fler betydelsefulla karaktärer, som t.ex. Selmy i senaste avsnittet,  kommer att dödas, se senaste avsnittet som exempel. Detta helt enkelt för att de inte har en tillräckligt stor roll att fylla, det är billigare att döda av dem än att ha kvar dem som sidokaraktärer.
  2. Hopslagning:  För att kunna få med fler av böckernas karaktärer har omfattande komprimeringar gjorts. Utan dessa komprimeringar hade en del karaktärer blivit tvungna att tas bort helt och hållet, ändringarna är alltså gjorda för att kunna behålla karaktärer. Serien har ända sedan säsong ett hoppat fram och tillbaka genom böckerna, lånat lite saker från säsong två och kryddat med detaljer från säsong tre medan huvudparten varit säsong ett. Det största exemplet på detta är nog Gendry som fungerar som alla Roberts bastarder och även en del andra karaktärer. Detta rör självklart också ihop flera andra storyarcs. T.ex. som nu i serien då Tyrion blir kidnappad tidigare än vad han blev i böckerna. Allt detta kan härledas tillbaka till de tidigare säsongerna då Gendry fick en större roll.
  3. Huvudkaraktärer: Tv-serien ser till att "stjärnorna" får sin screentime. En del karaktärer är helt enkelt mer viktiga än andra. I den nya säsongen har producenterna sagt att för att kunna behålla och visa Sansa Stark behövde de drastiskt ändra hennes storyline. Jag tycker det är genialt att låta henne fylla "fake-Sansas" roll från böckerna. Jag tror även att det är därför de gjort om Jamies storyarc. Had de följt böckernas handling hade det tagit honom för långt ifrån huvudhandlingen. Genom att ändra hans handling kan de ge honom mer tid och därmed en fortsatt roll i serien.

Med detta sagt så tror jag också att mycket av kritiken kommer att tystas när serien är färdig. Vi vet helt enkelt inte vad som komma skall men det gör producenterna av serien. Kanske kommer alla vara mer förlåtande när serien/böckerna är färdiga, vi får se.

Sci-Fi Bokhandeln0

03 maj 2015

Det är en konstig känsla att vara omringad av ens bästa minnen. De tornar över mig från höga hyllor och ropar ner "Kommer du ihåg mig, du har väl inte glömt?" Det har jag inte. Jag drunknar av intrycken. Jag kan inte tänka, inte fokusera. I chock vandrar jag planlöst omkring, på vita moln mellan raderna. När jag äntligen lyckats sortera intrycken landar jag i värmen. Den bär jag med mig vart än jag går.


Tack för besöket. Vi ses igen.

Recension - Towers of Midnight0

26 april 2015

Towers of Midnight är den näst sista boken i serien Drakens Återkomst. Brandon Sanderson har skrivt en tydlig och enkel handling där de goda krafterna samlar sina styrkor inför den sista striden.


Sanderson har åter igen lyckats skriva en fantastisk bok och min beundran för honom växer.

Huvudperspektiven i denna bok är Mat och Perrin. Särskilt Perrins utveckling var extra intressant att följa då han äntligen inser sin egen betydelse och accepterar vargen inom honom. Vi får även följa Rand som går igenom en stor förändring. Han öppnar ögonen och nu välkomnar sin mera mjuka och visa sida vilket förändrar hans krafter på ett drastiskt sätt.
Överlag har alla huvudkaraktärerna vuxit upp och är nu de hjältar som vi lovats genom 13 böcker.  Alla de stora karaktärerna är samlade och jag längtar efter att få kasta mig över den sista boken, A Memory of Light, där kampen mellan ljuset och mörkret äntligen ska få sitt slut.

Betyg: 4/5

Star Wars: The Force Awakens Teaser 20

17 april 2015

Den nya Star Wars teasern drabbade internet igår och tystade nog väldigt många tidigare disneyskeptiker.


Jag gillar flera saker med den. Hur mycket och samtidigt hur lite trailern visar. Tillräckligt mycket för att väcka intresse och men samtidigt tillräckligt lite för att visa på ett flertal olika möjligheter.

J.J. Abrams nya Star Wars filmer följer inte nödvändigtvis kanon där Luke blir den första av den nya Jediordern, samtidigt som den nya republiken växer fram och besegrar vad som kvarstår av imperiet. Vad som helst kan hända. Bara det lilla talet i början väcker intressanta frågor, mycket av det liknar det som sagt i tidigare filmer men med viss skillnad:

"The force is strong in my family. My father has it, I have it, my sister has it. You have that power too."

Är det Luke som pratar till sin son/dotter (men varför pratar han då om att fadern lever, är Vader en ande eller faktiskt vid liv?) Är det Lukes son som pratar till sin dotter/son? (Så att vi får följa tre generationer parallellt?)

Abrams och Disney verkar vara trogna de gamla Star Wars-filmerna. Samma design på många världar och karaktärer men med små skillnader. Särskilt den nya Kromstormtroopern/Darktroopern/Bountyhuntern med den svartröda kappan, vid 1.15,  ser awsome ut.

Särskilt intressant tycker jag är scenen där clonetroopers blir attackerade av en TIE-fighter, vid 1.11. Jag tror att vi kommer få se olika politiska fraktioner med Stormtroopers som slåss mot varandra.

Jag är enormt taggad på denna nya trilogi.

Min första genomläsning0

10 april 2015

I veckan blev jag färdig med min första genomläsning av första utkastet. Det blev en omtumlande upplevelse. När jag började skriva boken hade jag inte någon aning om vad jag höll på med, och nu 1.5 år senare ser min skrivstil helt annorlunda ut, förhoppningsvis bättre. Här kommer fem fel som jag insett att jag gjort i stor utsträckning.


  1. Upprepningar:  I början var jag väldigt osäker om läsarna skulle förstå vad jag skrev så jag överförklarade många scener. Ibland kunde jag säga samma sak 3-4 gånger på olika sätt men jag insåg det inte. Jag har förstått hur viktigt det är att välja just rätt ord i varje mening för att slippa behöva förklara och utveckla varje mening. Detta är fortfarande något som jag tycker är väldigt svårt. synonymer.se har blivit en konstant följeslagare.
  2. Beskrivningar:  Tidigt i min skrivprocess bestämde jag mig för att skriva korta beskrivningar av karaktärers utseende och platsbeskrivningar, mest för att jag tyckte att det var tråkigt att skriva. Jag har alltid hoppat över utförliga beskrivningar när jag läst böcker. I början av boken blev beskrivningarna väldigt korta eller helt obefintliga medan jag eftersom blev mer och mer bekväm i att skriva längre beskrivningar så i slutet är de för långa. Mitt tips nu är att inrikta sig väldigt mycket på en detalj, t.ex. en rock och beskriva den riktigt ordentligt, istället för att beskriva alla kläder på karaktären. Allt det andra som du inte skriver kommer då magiskt ändå att uppenbara sig i läsarens fantasi. 
  3. Tid och Svordomar: I början valde jag medvetet att inte tänka på tid och svordomar i berättelsen. Trots att det var en medeltida fantasyvärld pratade alla om minuter som om det var jätteenkelt att alltid hålla koll på tiden. Jag använde även nutida svordomar vilket ganska snabbt blev en enorm kulturkrock då en kultur använde fan och jävlar trots att de aldrig själva trott på det. Inte det svåraste att ändra på i efterhand men i framtiden ska jag tänka på dessa saker innan jag börjar skrivandet, för att spara tid och för att jag snabbare ska komma in i karaktärerna och världen.
  4. Gnäll:  I början skrev jag mina karaktärer och deras dialog som jag tänkte mig att människor pratar. Stort misstag. Karaktärerna blev gnälliga och tråkiga att läsa om. Även de karaktärer som jag tänkte mig var tuffa och hårda började gnälla. Att skriva dialog är kanske det roligaste i hela skrivprocessen men också kanske det svåraste.
  5. Platta karaktärer:  Min huvudkaraktär var hyfsat genomtänkt med en personlighet och en tydlig bakgrund men alla mina sidokaraktärer var väldigt outvecklade. De var mest där för att fylla en viss roll men hade ingen egen vilja. Dialogerna blev därför platta och styltiga. Nu har jag skrivit mer omfattande bakgrunder och personligheter till alla mina mer uttalade karaktärer för att göra dem mer trovärdiga.

Dags att gå tillbaka och redigera alla felen.